restauracja Kraków

Ażeby w pełni zrozumieć sedno schematycznej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dorzucić owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, lecz z w pewnych momentach pojawiło się również oraz wino, przywożone przede wszystkim z Śląska i Węgier.

kuchnia polska Kraków

Charakterystyka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z rozległą ilością mięsa i kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), po największej części pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To naturalnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niesłychanie pikantnych sosów krajowych.

Krakow Restaurant

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i najbardziej standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową właściwością kuchni polskiej jest dużo typów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż oraz towarów mięsnych.
Przyprawy pospolite dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno również odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.