prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, niemniej jednak także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i ładne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty często tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyśmienitych regionalnych składników – turyści zwykle wypatrują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/boscaiola/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wypatrują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich są w stanie o dużo lepiej zaznajomić Kraków i jego okolice.