La Grande Mamma na Rynku Głównym

Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany typ gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, treściwe i nie jest drogie. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską próbują równie pyszne dania obiadowe – risotto, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie produkty, czy w karcie można znaleźć również nie tak popularne dania, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków oraz jedzenie z różnych miejsc Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski klimat.

Włoska kuchnia jest łatwa, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z pewnością można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .

Wykwintne wino włoskie

Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zapominać wina. Posiłek w stylu włoskim koniecznie powinien zawierać również trunek. Odrobina białego wina to dla Włochów kanon. włoska restauracja w Krakowie Klasyczne wina z Włoch to zdecydowanie toskańskie vin santo, lombardyjskie oltrepo pavese oraz nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć nie mały wachlarz win.

Klasyczna włoska restauracja

Chcąc zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto poszukać restauracji, która potrafi przygotować nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film