kuchnia włoska w Krakowie

Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród licznych alternatyw, które proponuje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie smaki

Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe potrawy włoskie

Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. włoska restauracja Kraków centrum Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, focaccia, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film